
Era prima oară și mare mi-a fost bucuria la vremea aceea. La fel ca anul acesta, fusesem invitat la eveniment ca blogger oficial, situație care a creat mult entuziasm în mine pe care am încercat să-l exprim aici și aici.
La fiecare ediție a conferinței se stabilește o temă în jurul căreia vor orbita discursurile speakerilor. „MYTHBUSTING– lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul” este tema de anul acesta care parcă vine în completarea ideii de la ediția trecută, când s-a povestit despre Learn– Unlearn – Relearn. Cu alte cuvinte, TEDxCluj 2016 ne propune, pe 20 februarie, un exercițiu de demontare a miturilor. Fiecare vorbitor din cei 25 anunțați și-a ales deja câte un mit, un „pseudo-adevăr”, pe care îl va doborî în cele maxim 15 minute pe care le are la dispoziție.
Printre miturile care mi-au făcut cu ochiul sunt: „M-am documentat” – Ovidiu Covaciu; „GMO-urile sunt BAU BAU” – Nic Sârbu și „Multitasking: chiar ești mai eficient dacă faci mai multe lucruri deodată?” – Andrei C. Miu.
Despre sănătate, medicină și psihologie îmi surâd miturile ce vor fi date jos de către: Larisa Petrini – „Ești ceea ce mănânci!”, Cristian Coman – „Rezistența la antibiotice – corpul e cel care devine imun la medicamente”, Mugur Ciumăgeanu – „Oamenii slabi se duc la pshiholog. Cei puternici rămân aninați în cuiul normalității” și Anca Dobrean – „ADHD e doar zvăpăială!”.
Se va vorbi și despre români, democrație, sex, familie, căsnicie și părinți, iar cum se pot vedea altfel lucrurile vor povesti Delia Niță – „Democrația este o stavilă în calea discriminării”, Adriana Radu – „Întrebările despre sex vin (și primesc răspunsuri) de la sine” și Domnica Petrovai – „Părinții buni se sacrifică”.
Sunt convins că, pe lângă cele amintite aici, vor fi și alte discursuri care îmi vor plăcea. Plus că în cadrul evenimentului vor mai fi activități interesante precum Innovation & Tech Expo. Dar mai multe vedeți voi pe site-ul lor. Eu sincer, abia aștept să vină TEDx-ul ăsta odată. După o așa perioadă lungă și grea, împânzită cu examene, această conferință e ce-mi trebuie – o ancoră la realitate.