Cum deschizi fişiere cu extensie necunoscută

Extensie este numit sufixul numelui de fişier, separat de numele propriu-zis al fişierului prin punct. Extensia exprimă formatul sau tipul de date conţinute în fişier (imagini, video, audio, text sau altceva). În sistemele de operare UNIX şi Linux extensia este opţională, în timp ce în altele (de exemplu Windows) extensia fişierului este importantă şi poate determina modul sau programul în care sistemul de operare va accesa datele din fişierul de deschis.

Cu toate acestea, uneori s-ar putea să întâlnim fişiere cu extensie necunoscută sau chiar fără extensie. Cum determinăm programul necesar pentru a deschide fişierul atunci când nu-i cunoaştem formatul sau tipul de date conţinute? Prima idee care ne trece prin cap este să "google" după extensia fişierului, dar am putea incerca şi altceva mai simplu cum ar fi FreeFileViewer.

Dacă nu reuşim nici aşa, batem la uşa lui Wolfram Alpha şi introducem extensia acolo in caseta de căutare, apoi vom primi informaţii precum descrierea denumirii, aplicaţiile suportate şi alte detalii tehnice.

Ce ne facem cu fişierele care n-au extensie? Am o veste bună: Toate fişierele au o semnătură standard unică stocată chiar în fişierul în sine. Există aplicaţii care pot citi acea semnătură şi determina formatul cu toate că sufixul numelui de fişier lipseşte.

Cel mai popular program din categoria identificatorilor de fişiere este TrIDNet. Mai întâi descărcăm şi dezarhivăm utilitarul TrIDNet şi XML defs în acelaşi folder. Apoi deschidem TrIDNet.exe şi apăsam butonul “Rescan Defs” pentru a încărca semnăturile fişierelor (acest lucru îl faceţi doar o singură dată) Nu ne rămâne de făcut decât să analizăm fişierele necunoscute.

Acesta va arăta diferite tipuri de fişiere ce se potrivesc cu semnătura fişierului apoi poţi folosi din nou Wolfram pentru a stabili programele ce pot fi utilizate pentru a accesa fişierul.