La ce facultate vei merge?

Această întrebare m-a bântuit tot liceul. E o întrebare adresată mereu tinerilor la care eu nu am avut niciodată un răspuns concret. Dar, vara asta, după ce-am luat bacul, am fost nevoit să mă decid. Poate că voi deja aveţi o idee clară despre ceea ce vreţi să fceţi, poate aveţi de gând să vă hotărâţi mai târziu sau poate lăsaţi pe ultima sută de metri cum am făcut eu. Însă, în calitate de om care deja am depăşit această situaţie, vă ofer câteva idei de posibile cariere de...viitor.
alegerea carierei

Unul dintre domeniile de ocupare a forţei de muncă în creştere este cel al tehnologiilor informaţiei şi comunicării (TIC — cum ne place să-i spunem noi). Există cerere pentru designeri de sisteme IT şi programatori, atât în sectorul privat, cât şi în cel public. Noile tehnologii care apar, cum ar fi biotehnologia şi nanotehnologia, reprezintă de asemenea sectoare în dezvoltare.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, va fi nevoie de un număr mai mare de profesionişti în domenii ce ţin de sănătate, cum ar fi cel al medicinii şi al asistenţei medicale şi de personal auxiliar şi administrativ în aceste domenii. Dar lumea mai are încă nevoie şi de oameni care să ocupe slujbe (ca să nu zic job-uri) clasice, cum ar fi profesori, pompieri, poliţişti, avocaţi, ingineri, frizeri şi coafeze.

Ţineţi cont că indiferent de cariera pe care o veţi alege, trebuie să corespundă competenţelor, abilităţilor şi intereselor voastre. Dar nu vă îngrijoraţi peste măsură, să nu vă fie teamă că nu veţi face alegerea corectă — în ziua de azi nu-i mare scofală să urmezi nişte cursuri de formare pentru schimbarea carierei.

Eu am ales Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Voi ce alegere veţi face?...sau vă mai gândiţi.